Tennisracket aanschafadvies

Veel gestelde vraag aan tennisleraar Jesse Groot : welk tennisracket moet ik hebben? Jesse geeft tips en advies! Regelmatig wordt mij om advies gevraagd, betreffende de aanschaf van een nieuw racket en/of ze wel de juiste snaren voor het juiste racket hebben. Het is niet makkelijk om tussen al die verschillende merken het juiste racket te vinden. Het is zoeken naar de juiste snaren en de passende spanning. Je zou er een heel boek over kunnen schrijven (en die bestaan ook), maar met het volgende ‘blog’ met informatie en tips omtrent rackets voor volwassenen en kids zal je hopelijk wijzer worden.

Bespanning

Met hoeveel spankracht dienen we het frame te bespannen? Hoe bepalen we welke snaarspanning optimaal is voor een frame, een speelstijl en welke snaren? Een racket ontwikkelt kracht, door de veerkracht van de snaren. Snaren zijn ontwikkeld om 90%-95% van de ontvangen energie te retourneren.

Lagere snaarspanning

Waarom ontwikkelen minder strak gespannen snaren meer kracht? Een lage snaarspanning leidt tot wat we noemen ”het slingershoteffect’ effect. De contact duur van de bal op het racket is langer. De bal schiet als het ware van het racket af.

Een lagere snaarspanning = minder veerkracht
je zal minder hard slaan – je hebt meer controle

Hogere snaarspanning

Waarom ontwikkelt een meer strakker gespannen snaren minder kracht? Een bal vlakt meer af op een strakkere snaren, waardoor het oppervlakte dat de bal raakt groter
wordt. De contact duur van de bal op het racket is korter. De bal zal sneller naar de gewenste hoek schiet.

Een hogere snaarspanning = minder veerkracht
je zal minder hard slaan – je hebt meer controle

Snaren

Op de markt bestaan eigenlijk 2 verschillende soorten snaren, de darmsnaar en de synthetische snaar. Uiteraard zijn er binnen deze twee snaren verscheidene soorten te onderscheiden.

Darmsnaar

Deze snaar worden gemaakt van de ingewanden van runderen. Om 1 set snaren te maken heb je de ingewanden van 2 runderen nodig. Deze snaar is in verschillende dikten leverbaar. Hoe dunner hoe elastischer. Deze snaar is nog steeds populair bij (internationale) topspelers, vanwege de volgende eigenschappen.

Een betere controle.
Een betere veerkracht en dus een hogere balsnelheid.
Een betere trillingsdemping die de risico op een tennisarm vermindert.
Een langer behouden van het nuttig effect, deze snaar zal minder snel zijn spanning verliezen.

Maar…

Deze snaar heeft een kortere levenduur dan de meeste synthetische snaren. Ze zijn vochtgevoelig, het trekt vocht aan en zal daardoor uitzetten en sneller breken in ons
vochtig klimaat. Een vrij hoge aanschafprijs.

Synthetische snaar

Onder synthetische snaren vallen alle snaren die niet van echte darm zijn gemaakt. We onderscheiden daarbij de monofilament snaren en de multifilament snaren. De monofilament snaar bestaat uit 1 massieve snaar van kunststof en is weinig elastisch. Deze snaar komt bijna niet meer voor, daar hij minder elastisch is, en hard aanvoelt. Deze snaar wordt gebruikt door zowel (internationale ) topspelers, als recreanten. Er bestaan momenteel een tiental verschillende synthetische snaren met allen een specifieke
eigenschap.

Gewicht

Lichtere rackets geven extra racketsnelheid en geven een hogere balsnelheid. Lichtere rackets zijn makkelijker te manoeuvreren en zijn minder vermoeiend om mee te
spelen. Zwaardere rackets hebben minder terugslag, waardoor het minder in de hand zal draaien. Zwaardere rackets geven meer controle bij het onnauwkeurig raken.

Statische balans: gewicht verdeling

Handle weight: als het gewicht en het balanspunt dichter bij de grip wordt gemeten. Top weight: als het gewicht en het balanspunt dichter bij de top van het blad wordt
gemeten. Een top zwaar racket heeft meer kracht en is vooral geschikt voor base-line spelers die meer gewicht achter de bal willen zetten. Een grip-zwaar racket is dan weer meer geschikt voor “serve and volley” speler die een snelle wendbaarheid van het racket willen.

Kids

Het racket van hand tot aan de enkel van een kind reiken. Waarbij het racket ontspannen in de hand ligt. Het kind moet rechtop staan en niet naar beneden kijken.
Het racket dient in de normale greep vastgepakt worden. Om de grip dikte te bepalen dien je de wijsvinger de open ruimte tussen duimmuis en vingertoppen te leggen.

Is er ruimte? Dan is de grip te dik. Sluiten de vingertoppen en de duimmuis, dan is de grip te dun of net goed.

 

Terug